A ravaszdi róka koma átveri a medvét

A ravaszdi róka koma átveri a medvét

mesék

Egy napon, a sűrű erdőben sétált Ravaszdi róka koma, mikor hirtelen összetalálkozott Bruma bácsival, a hatalmas medvével. Bruma bácsi éhes volt, és gonosz tervet szőtt a róka ellen.

„Jó napot, róka koma!” – köszöntötte Bruma bácsi mély hangon. „Mit keresel egyedül az erdőben?”

„Jó napot, Bruma bácsi!” – válaszolt Ravaszdi róka koma, igyekezve elrejteni félelmét. „Csupán egy finom falatra vadásztam.”

Bruma bácsi közelebb lépett a rókához, és hatalmas mancsával megragadta. „Nos, róka koma, úgy tűnik, te magad lettél a vacsora!” – vigyorgott gonoszán.

Ravaszdi róka koma azonban nem adta fel. Eszében forgott egy terv. „Várjon egy kicsit, Bruma bácsi!” – kiáltotta. „Ha megengedi, mesélhetek Önnek egy finomabb vacsoráról, ami nem messze innen várja.”

Bruma bácsi kíváncsi lett. „Miféle vacsoráról beszélsz, róka koma?” – kérdezte.

„Egy méheskast találtam tele édes mézzel!” – hazudott Ravaszdi róka koma. „Annyi méz van benne, hogy Ön is bőven lakhat belőle.”

Bruma bácsi, aki imádta a mézet, azonnal elfelejtette a rókát, és követte Ravaszdi róka komát a méheskas felé. A róka egy öreg fa odvában mutatta a méheskast, de figyelmeztette Bruma bácsit, hogy óvatos legyen, mert a méhek csípősek.

Bruma bácsi bedugta a mancsát a kasba, hogy kivegyen egy mézzel teli lépet, de a méhek azonnal rátámadtak. Bruma bácsi fájdalomtól ordítva rázta a mancsát, és elszaladt az erdőbe.

Ravaszdi róka koma nevetve figyelte Bruma bácsi menekülését. Ismét sikerült túljárnia az eszén egy erősebb ellenfélnek. Ezután nyugodtan élvezte a mézet, amit a méheskasból szerzett.

Tanulság: A ravaszság és az éles elme néha erősebb fegyver, mint a puszta erő. Ravaszdi róka koma példája is mutatja, hogy a cseles trükkökkel és a gyors gondolkodással még a legveszélyesebb helyzetekből is ki lehet szabadulni.

A ravaszdi róka koma átveri a medvét

mesék

A ravaszdi róka koma átveri a medvét

A ravaszdi róka koma átveri a medvét


error: Content is protected !!