Mester Györgyi: Tejföl csavargónak áll

Mester Györgyi: Tejföl csavargónak áll

Mester Györgyi: Tejföl csavargónak áll

Mester Györgyi: Tejföl csavargónak áll

Tejföl csavargónak áll

Hófehér bundájának, na meg gazdája jó humorának köszönhetően kapta nevét a kutyus. Ugyan kaphatott volna másikat is, mivel – ugyancsak jellemzően -, kölyökként, ha elszundított, úgy aludt, mint a tej, azonban ez utóbbi elnevezés nem volt igazán „ütős”, így maradt a Tejföl.
Kiskorában jól bírta a panellakásban való elhelyezést, később azonban egyre jobban élvezte, ha a közeli réten, szabadon engedve, kedvére futkározhatott.

 
Csupán azt bánta, hogy a jutalomfalatok ellenében – mivel nagyon szeretett enni -, mindig visszahívható volt, bár szíve szerint, jóval túlszaladt volna a füves térség határain. Egészen a közeli, izgalmas dolgokkal, szagokkal csalogató erdő fás-bokros részéig, folyton szimatolva, de erre nem adódott lehetősége, a már említett „falánksága” miatt.


Aztán beköszöntött a forró nyár. A már nem annyira kölyök Tejfölt gazdája levitte a nagy tó partján fekvő, kis nyaralójukba. A házikó dróthálóval bekerített kert közepén állt, s Tejföl örömmel vette birtokába a pázsitot. A gyümölcsfák tövét „jelölgette”, képességeit próbára téve  ugrándozott a rózsatövek felett, szagolgatta a kis szegfűbokor rózsaszínű virágait, de legfőképpen az izgatta a fantáziáját, hol tudna kibújni a kerítés alatt, hogy egy kicsit világot lásson. Erre azonban nem volt módja, mivel az előrelátó Gazdi gondoskodott a kerítés minden hibájának kijavításáról.


Egyszer azonban mégis váratlan dolog történt. Ajánlott levelet hozott a postás, amit személyesen kellett átvenni, és a figyelmetlen postai alkalmazott csak behajtotta maga mögött a kerítéskaput, nem zárta kilincsre.


Tejföl résen volt, és egy szempillantás alatt az utcán termett. Eszeveszetten, a szabadságtól megmámorosodva rohanni kezdett, majd kanyart véve beszáguldott a falucska leghosszabb utcájába, a villasorra. Míg rohant, figyelmet sem fordított a jobbról-balról illatozó hatalmas hársfákra, sem a szebbnél-szebb nyaralókra, csak szaladt előre, bele a vakvilágba.
Gazdája egy perccel később már az utcán állt, hívta vissza kedvencét, s amikor – értesülve a történtekről -, csatlakoztak hozzá a szomszéd gyerekek is, együtt kiabálták, hogy „Tejföl, gyere vissza!”,” meg, hogy, „Hová lettél, kutyuska?”, de mindez nem segített, az állat eltűnt a szemük elől.


Tejföl csak szaladt, szaladt, mígnem véget ért a villasor, eltűntek a házikók. Ekkor a nagy víz felől ismeretlen, újdonságnak ható szagokat sodort a szél az orrába. Ráfordult egy földes útra, amin lejutott a vízpartra. Itt már jártak Gazdival, de akkor csak pórázon volt szabad a vízhez menni, belenyaldosni a fodrozódó habokba, elkapdosni azokat…most azonban minden más volt. Sem Gazdi, sem póráz nem volt a láthatáron, hát elindult, amerre vezette az út.
Először a füves részen haladt, hol gyorsabban, hol lassabban, majd amikor a közeli nádas felől zajokat hallott, megtorpant. Vadászösztöne arra késztette, hogy utánajárjon a „zajnak” és a „szagnak”. Óvatosan lépegetett egyre beljebb a nádasba. Észre se vette, hogy vízben gázol, csak törtetett előre.

Amikor már jócskán bennjárt a nádasban, hirtelen felröppent előtte három vadkacsa. Utánuk ugrott, de tudta, hiába. Elszalasztotta a zsákmányt. Persze, nem is igazán zsákmánynak számítottak a kacsák, csupán játéknak, amit már korábban is játszott a lakótelepi varjakkal, feketerigókkal, verebekkel.  Azokat is csak megkergette, igazán nem is tudta, mit kezdene velük, ha utolérné őket.


Ekkor kezdte érezni, hogy fázik a lába a hűvös vízben, s mancsát törik a nádtorzsák, így kifelé igyekezett a nádasból. 


A füves részre kiérve, folytatta megkezdett útját. Egyelőre eszében sem volt visszafordulni, annyira lekötötték az új élmények, szagok, hangok.


Tulajdonképpen csavargóvá lett. Eljött, elszökött az otthonából, de ő nem gondolt ezzel, csak élvezte a szabadságot.
Váratlanul erős, izgató szag csapta meg az orrát. A partközelben, a vízben, hatalmas haltetem ringatózott, onnan jött az erős szag.  Már a tápban sem szerette a halat, bár azt sem tudta, mi az, de a szag nem volt kellemes. Így csak megnézte közelebbről, megszagolgatta, majd szinte undorodva hagyta ott. Ez nem az ő terepe, ez neki nem eledel.


Ahogy tovább ment, s egyre gyorsabban haladt, váratlanul újabb élmény részese lett. Megtorpant, amikor a víz fölé hajló, hatalmas fűzfa egyik száraz ágán nagy, hófehér madarat pillantott meg. Ilyennel még sohasem találkozott. Odaóvakodott a fa alá, és csendben figyelte, majd ugatni kezdte a madarat. A kócsag azonban, mintha mi se történt volna, csak bámult a távoli messzeségbe, ügyet sem vetett az alatta ágáló kutyára. Azután, amikor terhessé vált számára az állandó csaholás, csak szárnyra kapott, és huss, már ott se volt.

Tejföl egy darabig még várakozott a fa alatt, remélve, hogy a nagy madár visszajön, és jobban szemügyre veheti, de mivel ez nem következett be, hát ő is tovább állt, folytatva felfedező körútját.
Az út váratlanul emelkedni kezdett, és ő felért egy dombtetőre. A domb tetején kis fenyőcsoport állt, alatta néhány bokor. Tejfölben csak ekkor tudatosult, hogy órák óta úton van, s közben leszállt az este, ő meg éhes.

Ilyenkor Gazdi enni szokott adni, meg simogatja és becézgeti, valamiféle ismeretlen szavakat duruzsol a fülébe, közben vakargatja… és ez most mind elmaradt. Éhes volt, de még inkább fáradt. Úgy aludt el az egyik bokor tövében, hogy észre se vette.
Reggel arra ébredt, hogy néhány ember közelítette meg az alvóhelyét. Az egyik rá is kérdezett: Tejföl, te vagy az, kutyuska? Majd a társához fordulva így folytatta: ha ez Tejföl, bizonyára a közelben van a gazdája, mert nagyon ügyel a kutyájára. 


Tejföl még hallotta a nevét, meg az ismerős „kutyuska” szót, amivel Gazdi is gyakran élt, ha becézte, de mivel nem Gazdi hangja volt, hát csak szaladt tovább, távol az emberektől, vissza a vízpartra.  Alighogy leért, a nádas szélén döglött pockot pillantott meg. Éhes volt, és mit lehet ilyenkor tenni? Enni kezdte. Jól nem lakott, de valami volt a gyomrában. Ahogy haladt a vízpart mentén, egyszer csak a saját szagát érezte. Hiszen itt már járt korábban, „meg is jelölt” egy-egy bokrot, néhány fa tövét.


Nem tudta, hogy hazafelé tart, de úgy sejtette, jó úton halad. Hamarosan beleütközött orra a már ismert, förtelmes döglötthal szagba. Ezzel előző nap is találkozott, és akkor sem élvezte. A haltetemet időközben partra vetették a hullámok, ott bűzölgött. Tejföl most meg sem állt, hogy körbe szaglássza, tudta, nem érdemes.


Ahogy tovább haladt, egyszer csak megint a hatalmas, öreg fűzfa állta útját. Emlékezett, itt is járt már, de akkor nagy, fehér madár ült a víz fölé hajló ágon. A madár most nem volt sehol, így megállni nem volt miért.


Egyre fáradtabban, kedvetlenebbül bandukolt, amikor a nem is olyan messze távolban egy alacsony figura ötlött a szemébe. Nem volt egyedül, két másik, kisebb alak is állt mellette, és mindhárman hangosan kiabáltak: Tejföl, merre vagy? Gyere elő, kutyuska!


A hang és a látvány ismerős volt. Nagyon is. A szíve ekkor zakatolni kezdett, ő meg rohanni. Hátulról támadta le Gazdit, ráugorva, lábait a nyaka köré fonva, nyalva-falva a szeretett lényt, akit elhagyott, de nem veszített el, mert egyformán hiányoztak egymásnak…
A postás azontúl is jött, mint ahogy ajánlott levél is, időnként. A postás kilincsre zárta a kertkaput, de ha nem zárja, Tejföl akkor sem közelítette volna meg. Mert tudta, megtapasztalta, az otthonnál nincs jobb, azzal nem ér fel semmi, ezért elcsavarogni nem érdemes.

Mester Györgyi: Tejföl csavargónak áll

Mester Györgyi: Tejföl csavargónak áll

Mester Györgyi: Tejföl csavargónak áll

 

Mások ezekre kerestek még: mese, esti mese, esti mesék, esti mesek, magyar népmese, esti mese gyerekeknek, esti mesék gyerekeknek, esti mesek gyerekeknek, népmese, rövid mesék, rövid esti mese, rövid mese, rovid mesek, nepmesek, rovid esti mesek, rövid estimese, nep mesek, magyar mesek, állatos esti mese, esti mese olvasas, magyar népmesék szöveg, esti mese ovisoknak, magyar népmese szöveg, mese olvasása, rövid magyar népmesék, esti mese rövid, sarkany mese, rovid magyar nepmesek, nagyon rövid mesék, altató mese, népmese napja, vicces rövid mesék, magyar népmese napja, esti mese pdf, magyar népmesék összes, lányos esti mese, mese babaknak, elefant mese,mesek babaknak, esti mese lányoknak, mese szöveg, mese mondó, hercegnős esti mese, esti mese fiúknak, rövid mesék gyerekeknek, esti mesék lázadó lányoknak, rövid mesék elsősöknek, estimesék, rövid mese elsősöknek, la fontaine mese, estimesèk, esti mese népmese, magyar népmesék olvasni, magyar népmesék mese, rövid mesék óvodásoknak, a magyar népmese napja, rövid állatmesék, esti mesék online, esti mese online, rövid állatmese, tündéri esti mesék, rovid allatmesek, magyar népmesék mesék, esti mese kicsiknek, esti mese olvasni, esti mese hangoskönyv, magyar népmesék online, rövid népmesék, rövid esti mese gyerekeknek, benedek elek rövid mesék, esti mesék kicsiknek, rovid esti mesek gyerekeknek, rovid nepmesek, magyar népmesék gyerekeknek, a fehérlófia mese, hetvenhét magyar népmese, fehérlófia mese, vicces esti mese, népmese világnapja, magyar népmese napja 2021, rövid magyar népmesék gyerekeknek, kakasos mese, rövid mese ovisoknak, kismalac és a farkasok mese, magyar népmese szereplők, szabó gyula mese, magyar népmese figurák, magyar népmesék kép, magyar népmese kép, a kiskakas gyémánt félkrajcárja mese, népmesék gyerekeknek, 77 magyar népmese pdf, magyar népmese címek,, esti mese babáknak, kiskakas gyémánt félkrajcárja mese, a népmese napja, mi a népmese, népmese napja 2021, mesék magyar népmesék, mese rövid, cigány mese, rövid mesék babáknak, mese magyar, rövid gyerek mesék, mesék röviden, mese magyar népmese, rövid mese pdf, esti mese babaknak, mese online olvasni, mese címek, online mese olvasás, rövid tréfás mesék, mese esti, esti mese benedek elek, mesék esti, hófehérke és a hét törpe mese röviden, hangos mese magyar nepmesek, magyar népmesék benedek elek, esti mese ovodásoknak, magyar nepmesek olvasás, babaróka esti meséi, esti mese 3 éveseknek, esti mese gyerekeknek rövid, esti mese könyv, 5 perces esti mesék, mese estére, eger mese, rövid tanmesék gyerekeknek, mesék lányoknak, magyar népmesék ördög, magyar népmesék olvasása, esti mese óvodásoknak, mesék estére, rövid vicces mesék, rövid népmesék óvodásoknak, benedek elek 77 magyar népmese, rövid tanulságos állatmesék, rövid húsvéti mese, bogyó és babóca esti mese, benedek elek állatos meséi, esti mesék lányoknak, kacor király mese, benedek elek magyar népmesék, népmese címek, online esti mese, kiskondás mese, altató mese gyerekeknek, móra ferenc mese, magyar nepmese napja, rövid magyar népmesék szövege, arany lászló magyar népmesék, népmese szereplők, nép mese, magyar népmesék napja, nep mese, online esti mesék, ilók és mihók mese, az égig érő paszuly mese, rövid grimm mesék, esti mese állatos, kacor király magyar népmese, esti mese 5 éveseknek, rövid mesék kicsiknek, esti rövid mese, adventi népmesék és legendák, gyerek esti mese, legjobb esti mese, esti mese gyereknek, 365 esti mese, micimackó esti mese, állatos népmesék, magyar népmese színház, kortárs mese, népmese szöveg, benedek elek népmese, álomba ringató esti mesék pdf, rövid téli mesék, állatos magyar népmesék, vicces esti mese gyerekeknek, rovid mesek kicsiknek, a három kismalac mese képekben, rövid esti mesék ovisoknak, gyerek mese olvasni, szekely mesek, rövid állatos mesék, esti mese 2 éveseknek, rövid nyári mese, hamupipőke rövid mese, esti mese 6 éveseknek, rövid esti mese pdf, magyar népmesék olvasva, babaroka mesei, esti mese magyar népmesék, ötperces esti mesék, rövid mesék bábozáshoz, szép esti mese, mese az állatokról, magyar népmesék kacor király, zöld péter mese, mátyás király esti mese, mese állatokról, cigány mese gyerekeknek, magyar népmese rövid, rövid mese bölcsiseknek, jó éjt mesék, népmese ovisoknak, népmesék napja, modern mese gyerekeknek, daru mese, rövid téli mesék gyerekeknek, vilagszep nadszalkisasszony magyar nepmese, esti mese 7 éveseknek, magyar tündérmesék aranyhaj, lego esti mesék, benedek elek 100 mese, esti mese kislányoknak, esti mesék a szeretetről, rövid esti mesék gyerekeknek, égig érő paszuly mese, kiskakas mese, disney kedvenc esti meséim könyv, esti mese 10 éveseknek, népmese gyűjtemény, esti mese 8 éveseknek, népmesék online, kecskegida mese, magyar tündér népmesék, gyors esti mese, rövid este mese, esti mese gyerekeknek hangoskönyv, 200 esti mese, hetvenhét magyar népmese pdf, mese szöveg rövid, nepmesek magyar, legszebb esti mesék, a népmese napja 2021, magyar népmese világnapja, disney kedvenc esti meséim, esti mesekönyvek, magyar népmesék lista, lázár ervin rövid mesék, a három kismalac hangos mese, esti mesék lázadó lányoknak 1, csacsis mese, a magyar népmese, rövid altató mese, magyarnép mese, rövid altató mesék, esti mesek roviden, mese olvasni gyerekeknek, rövid mese szöveg, arany lászló meséi, illyés gyula meséi,magyar népmesék esti mese, mese esti gyerekeknek, esti mese 4 éveseknek, a magyar népmese és mitológia varázslatos világa, esti mese hercegnős, esti mesék lázadó fiúknak, magyar népmesék hamupipőke, 365 egyperces esti mese, esti mese mátyás király, esti mesék könyv, rövid esti mese olvasni, esti mese 9 éveseknek, rövid esti mese népmese, esti mesek lazado lanyoknak, esti mese 4 évesnek, esti mesék lázadó lányoknak 2, a népmese világnapja, a kiskakas gyémánt félkrajcárja magyar népmese, benedek elek esti mese, rövid kortárs mesék, bukovinai székely népmesék, rövid mese olvasás, legjobb esti mesekönyv, aiszóposz meséi, rövid estimesék, esti mese hangoskönyv online, magyar népmesék kismalac és a farkasok, magyar népmesék a három kismalac, rövid esti mesék kicsiknek, magyar népmesék online könyv, állatos mese gyerekeknek, nagyon rövid esti mese, hangos mese molnár piroska, esti tündérmesék, rövid népmese gyerekeknek, illyés gyula mese, bolha mese, magyar tündér mese, mese gyerekeknek rövid, rövid mesék mesemondóra, magyar népmesék válogatás, magyar népmesék könyv alexandra, mese népmese, móricz zsigmond mese, esti mese kisbabáknak, hét kecskegida magyar népmesék, magyar népmesék kifestő, mese első osztályosoknak, népmese figurák, magyar népmese állatokról, magyar népmesék király, 77 magyar népmesék, la mese, 12 mese, népmesék olvasni, nagyon rövid vicces mesék, mese olvasni online, szép mesék a legszebb magyar népmesék, népmesék magyarul, magyar népmesék online olvasás, rövid magyar népmesék olvasni, kiskakas gyémánt félkrajcárja mese pdf, rövid mesék olvasni, rövid mesék magyarul, diódénes mese szöveg, esti mese bogyó és babóca, esti mese 3 evesnek, rövid esti mesék könyv, ötperces esti mesék lovakról, rövid mesék online, magyar tündérmesék magyar tündérmesék, esti mese andersen, nepmese olvasas, rövid mesék értő olvasáshoz, a népmese, arany lászló szép magyar népmesék, hamupipőke magyar népmese, janikovszky éva rövid meséi, rövid esti mese babáknak, a magyar nepmese napja, magyar népmesék fehérlófia,, illyés gyula hetvenhét magyar népmese pdf, mesék magyar tündérmesék, benedek elek gyűjtött meséi, esti mese gyerekeknek online, magyar népmesék a hét kecskegida, esti állatmesék, kismalac és a farkasok magyar népmese, a három kismalac népmese, az égig érő paszuly magyar népmese, esti mese 2 evesnek, a magyar népmese napja 2021, a hét kecskegida magyar népmese, rövid mesék 2 éveseknek, 77 magyar népmese online, magyar népmesék hangoskönyv szabó gyula, rövid magyar mesék, angol népmesék, grimm mesék röviden, macskamuzsika, domján edit esti mesék, magyar népmesék a selyemrét, 777 magyar népmese, rövid népmesék kisiskolásoknak, magyar népmesék az égig érő paszuly, disney esti mesék könyv, három kismalac magyar népmese, népmese napja 2020, újabb esti buddha mesék, a kismalac és a farkasok magyar népmese, a kiskondás magyar népmese, minden napra egy rövid mese, rövid mesék 3 éveseknek, világszép vaszilisza mese, csukás istván rövid meséi, ilók és mihók magyar népmese, benedek elek meséi online, rövid mesék kisiskolásoknak, hallgatós mese, boldizsár ildikó esti mesék a szeretetről, szabó gyula meséi, álomba ringató esti mesék eladó, mese a nyúlról, állatos rövid mesék, mese tartalom, rövid állatos mese, népmese napja sutori, mesék gyerekeknek rövid, micimackó esti meséi, 5 perces magyar népmesék, húsvéti rövid mese, benedek elek népmese napja, legrövidebb magyar népmese, legszebb népmesék, magyar népmesék olvasnivaló, tündér magyar népmesék, 365 esti mese könyv, mese tartalmak, mese gyerekeknek benedek elek, magyar népmesék égig érő paszuly, mesemondóra rövid mese, pancimanci mese, csalafinta mese, benedek elek rövid meséi, téli rövid mesék, online magyar népmesék, hangos magyar népmesék, benedek elek mese címek,, kiskakas gyémánt félkrajcárja magyar népmese, tündér népmesék, a kisködmön magyar népmese, esti mese kicsiknek pdf, boldizsár ildikó esti tündérmesék, rövid mesék gyerekeknek olvasni, népmesék röviden, összes magyar népmese, vígh anita álomba ringató esti mesék, illyés gyula 77 magyar népmese irigység, benedek elek székely népmesék, geronimo stilton esti mesék, magyar népmese ovisoknak, disney esti mesék, népmesék az állatokról, népmesék benedek elek, rövid mesék estére, adventi népmesék, rövid képes mesék, esti mese lányoknak hangoskönyv, magyar mesek lazado lanyoknak, fantasztikus jó éjt mesék, 365 egyperces mese, magyar népmesék könyv online, magyar népmesék olvasókönyv, rövid állatmesék gyerekeknek, 3 perces magyar népmesék, boldizsár ildikó esti mesék fiúknak, esti mesék lázadó lányoknak moly, rövid benedek elek mesék, boldizsár ildikó esti mesék lányoknak, hangos mese a kiskakas gyémánt félkrajcárja, tréfás mese gyerekeknek, gyerekeknek való mese, kis hercegnők esti meséi, kutyáknak mese, a magyar mese napja, magyar népmesék tündér, nyári esti mesék, esti mesék lázadó lányoknak magyar, rövid esti mesék szöveg, magyar népmesék a kiskondás, rövid nyomtatható mesék, esti mesék lázadó lányoknak,
esti manó mesék, rövid esti mesék fiúknak, 10 magyar népmese, grimm legszebb meséi móra kiadó, 77 magyar népmese mek, a kiskakas gyémánt félkrajcárja verses mese, rövid tréfás mesék gyerekeknek, esti mesék kis könyve, benedek elek mese a három kismalacról, tréfás rövid mesék, závada pál harminchárom szlovák népmese, vicces rövid mesék gyerekeknek, rövid mesék leírva,világszép nádszálkisasszony mese,rövid esti mesék lányoknak.