A hercegnő báli ruhája

A hercegnő báli ruhája

mesék

Egy messzi királyságban, hegyek és erdők között élt egy gyönyörű hercegnő, Liliána. Édesanyja, a királynő, egy pompás bált szervezett a tavasz beköszöntésének ünnepére. Az egész királyság izgatottan várta az eseményt, különösen Liliána, aki számára ez volt az első alkalom, hogy bemutatkozhatott a nemes ifjak előtt.

A bál előtti napon a varrónők befejezték Liliána csodaszép báli ruháját. A ruha selyemből és csipkéből készült, tündöklő gyöngyökkel és kristályokkal díszítve. Mindenki elámult a ruha szépségén, és biztosak voltak benne, hogy Liliána lesz az est fénypontja.

De a bál előtti éjszakán történt valami rendkívüli. Amikor Liliána másnap reggel felébredt, a ruha eltűnt a szobájából. Pánikba esett és azonnal értesítette édesanyját.

– Anya! A ruhám eltűnt! – kiáltotta Liliána kétségbeesetten.

A királynő megpróbált nyugodt maradni, bár őt is mélyen érintette a hír.

– Nyugodj meg, kislányom. Biztosan csak valami félreértés történt. Megtaláljuk a ruhádat. – próbálta megnyugtatni Liliánát.

A királynő összehívta a palota szolgálóit és katonáit, hogy segítsenek megtalálni a ruhát. Elindult a keresés, mindenki lázasan kutatott a palota minden zegzugában. De a ruha sehol sem volt. Liliána elhatározta, hogy saját maga is részt vesz a keresésben.

Először a kerten keresztül vezetett az útja, ahol találkozott Bálinttal, a kertésszel, aki mindig kedves volt hozzá.

– Bálint, nem láttad véletlenül a báli ruhámat? – kérdezte reménykedve.

Bálint elgondolkodott egy pillanatra, majd megrázta a fejét.

– Sajnos nem, hercegnőm. De ha segíthetek valamiben, szólj bátran.

Liliána hálásan bólintott, majd tovább folytatta a keresést. Ahogy a palota hatalmas könyvtárába ért, az öreg könyvtáros, Máté, éppen egy régi könyvet olvasott.

– Máté, kérlek, mondd, nem láttad a ruhámat? – kérdezte Liliána fáradtan.

Máté felnézett a könyvéből, és elmosolyodott.

– Nem, hercegnőm, nem láttam. De van egy történetem, ami talán segíthet. Régen, amikor egy ruha eltűnt, az a szív titkát rejtette. Talán a te ruhád is egy titok nyomára vezet.

Liliána elgondolkodott Máté szavain, majd elhatározta, hogy ellátogat a palota régi toronyszobájába, ahol gyerekkorában sok időt töltött. Amikor belépett a szobába, egy különös fény ragyogta be a helyiséget. A szoba közepén egy kis asztalon ott feküdt a ruha, épp olyan tökéletes állapotban, ahogy előző nap hagyta.

– Megvan! – kiáltotta Liliána boldogan, és szaladva visszavitte a ruhát édesanyjának.

– Hogy találtad meg? – kérdezte a királynő, miközben megölelte lányát.

– A szív titka vezérelt – válaszolta Liliána sejtelmesen, miközben a toronyszoba felé pillantott, ahol egy apró, tündöklő fény még mindig világított. – Talán sosem tudjuk meg, hogyan került oda, de a lényeg, hogy megtaláltuk.

Aznap este Liliána a bálon ragyogott a csodás ruhájában, és mindenki megcsodálta őt. A ruha eltűnésének titka megmaradt, de Liliána szíve könnyebb lett, mert tudta, hogy a varázslat és a titkok mindig körülöttünk vannak, és néha a legváratlanabb helyeken találjuk meg a válaszokat.

A hercegnő báli ruhája

mesék


error: Content is protected !!